“Spar tid og penge – lad landinspektøren vise dig på rette vej i spørgsmål om din ejendom og dine rettigheder.”
“Spar tid og penge – lad landinspektøren vise dig på rette vej i spørgsmål om din ejendom og dine rettigheder.”
Når du som ejendomsejer eller ejendomsudvikler ønsker at udstykke, købe/sælge jord, sammenlægge ejendomme eller måske er blevet kontaktet af en myndighed, der ønsker din deltagelse i en vejudskillelse eller jordfordeling, vil du ofte have brug for rådgivning og afdækning af de mange forhold, muligheder og regler, der gælder for din ejendom. Kontakt LIFA, og vi vil hjælpe dig med at komme rigtigt fra start på projektet – stort eller lille.
Vi hjælper f.eks. med dannelse, ændring og udvikling af:
LIFA hjælper også med ændring af ejendomsanvendelsen til eller fra:
Overvejer du at udstykke din ejendom i flere byggegrunde med salg for øje, så rådgiver LIFA dig i valget af den bedst mulige løsning og arbejdsproces for netop dit projekt.
LIFA udarbejder – i samarbejde med dig og dine øvrige rådgivere – såvel råskitser som den endelige udstykningsplan.
Vi sørger for, at der i udstykningsplanen indarbejdes de juridiske bindinger, der er på ejendommen i kommune- og lokalplaner, lovgivningen, fra tinglyste servitutter samt fysiske bindinger i forhold til vejtilslutninger, terræn, udsigtsmuligheder m.v.
Vi forestår desuden den løbende kontakt og forhandling med kommunen og andre myndigheder, og sørger til sidst for levering af et samlet produkt til den endelige myndighedsbehandling.
Vi vil – i samspil med dig – være ”tovholder” og omdrejningspunkt for dit projekt fra opstart/idéfase, til den endelige udstykning er gennemført, og du kan sælge de nye ejendomme.
Har du behov for at sammenlægge dine ejendomme?
Flere ejendomme – især i ældre bydele og på landet – kan bestå af to eller flere matrikelnumre, som ejes sammen, og som fysisk udnyttes under ét, men faktisk udgør hver sin ejendom – juridisk set.
Da ejendommene, juridisk set, er at betragte som selvstændige ejendomme, vil en bebyggelsesprocent også skulle beregnes for hver ejendom. Det er heller ikke lovligt for dig at bygge over skellet mellem ejendommene – også selv om du ejer begge ejendomme, og ejendommene er vurderet sammen.
Det er derfor reelt nok, at kommunen – i forbindelse med en byggesag – vil stille krav om, at du skal sørge for, at ejendommene sammenlægges, inden du kan modtage en byggetilladelse til dit byggeprojekt.
LIFA kan her gennemføre denne sammenlægning med den myndighedsbehandling mv., som det kræver.
Vi kan samtidig oplyse om, hvad det i den aktuelle situation kommer til at betyde for dig og din ejendom at foretage denne ændring.
Ønsker du og din nabo at ændre på grænserne mellem jeres ejendomme, så den ene ejendom afgiver areal til den anden, eller ønsker I måske at bytte jord (mageskifte) – så hjælper vores landinspektører og teknikere jer sikkert igennem processen med at:
LIFA udfører tillige matrikulering af umatrikulerede arealer, dvs. arealer, der henligger uden matrikelnummer, f.eks. hvor havne udvides med nye moler og kajanlæg samt ved naturlig landtilvækst, evt. kolonihaver m.v.
Matrikuleringen udføres for at sikre et grundstykke et matrikelnummer, således at arealet kan håndteres juridisk – f.eks. i forbindelse med belåning og tinglysning – samt administrativt i diverse ejendomsregistre.
Forbedring af din landbrugsejendom. Få samling på dine jorder
Jordfordeling er et redskab, som ofte bruges i forbindelse med realisering af store offentlige projekter, som f.eks. etablering og udvidelse af vej- og jernbanestrækninger samt ved naturgenopretningsprojekter og lignende.
Ofte vil der efter etablering af nye vej- og jernbanestrækninger ske det, at marker og landbrugsbedrifter skæres over, der lukkes overkørsler, der opstår uhensigtsmæssige omveje, og der sker defigurering af marker m.v.
Ved en jordfordeling sker der en omfordeling af marker/lodder mellem landbrugsejendomme, således at den enkelte deltagende landmand kan få en tilfredsstillende ejendomsstruktur.
Efter gennemførelsen af en jordfordeling viser der sig oftest en driftsmæssig og økonomisk gevinst for de deltagende lodsejere. En jordfordeling giver en langt bedre landbrugsmæssig udnyttelse af de enkelte landbrugsejendomme, fordi:
For tiden bliver der ikke givet offentligt tilskud til jordfordelinger, som sker på initiativ fra private lodsejere, men selv om der ikke er offentligt tilskud, kan en omfordeling af jorder mellem dig og dine naboer måske alligevel være en driftsøkonomisk fordel. Omkostningerne ved omfordeling kan bl.a. holdes nede ved de nuværende regler om, at man kan mageskifte op til 20% af en ejendoms areal uden høring af panthavere.
LIFA tilbyder også planlægning af projektjordfordelinger for kommuner, forsyningsselskaber m.fl. ved f.eks. vådområde- og naturprojekter.
I efteråret 2016 har LIFA som en af tre større rådgivere indgået en rammeaftale om at bistå Erhvervsstyrelsen med projektjordfordeling i kommende projekter indenfor skovrejsning, naturgenopretning, retablering af åløb m.m.
I sådanne projekter udfører vi en række administrative og praktiske opgaver:
En vejudskillelse betyder, at der bliver fastlagt et skel mellem vejen og de tilgrænsende ejendomme, samt at vejen bliver registeret som en selvstændig enhed.
Nye offentlige veje udskilles i forbindelse med, at de bliver anlagt, mens eksisterende veje udskilles efterhånden, som behovet opstår hos den pågældende vejmyndighed.
Ny veje udskilles til den skelgrænse, der er projekteret og aftalt mellem vejmyndigheden og lodsejeren.
Eksisterende veje udskilles som udgangspunkt efter hævdsprincippet, men altid i et samråd mellem landinspektøren, lodsejere og vejmyndigheden.
Eksisterende veje er ofte beliggende på privat ejendom og registreret som privat fællesvej – i enkelte tilfælde kan det dog forekomme, at vejen slet ikke er registreret. Men fælles for de eksisterende veje, der udskilles, er, at vejen er registeret hos vejmyndigheden som en offentlig vej, og at vejmyndigheden vedligeholder vejen.
Når skellene for vejen er aftalt og fastlagt mellem landinspektøren, myndighed og lodsejer, står LIFA for det videre arbejde med at overføre arealerne fra den eller de berørte ejendomme til et vejlitra (betegnelse for den identifikation, som udskilte veje har i Matriklen), og de berørte lodsejere vil, når sagen afsluttes, modtage materiale – måleblad m.m., hvoraf de nye skel og berigtigede arealer fremgår.
I modsætning til forholdene mellem to almindelige ejendomme kan der som udgangspunkt ikke vindes hævd over udskilte offentlige veje. Det gælder uanset, hvor længe man har rådet over det pågældende areal.
Ønsker du en ejendom noteret med landbrugspligt, er der en række krav i landbrugsloven, som skal være opfyldt. Tilsvarende, hvis du ønsker landbrugspligten ophævet. LIFA står gerne til rådighed med rådgivning om, hvad der er muligt med eksisterende landbrugsejendomme, og om der er mulighed for oprettelse af nye landbrugsejendomme.
Ophævelse af landbrugspligten sker typisk i forbindelse med, at landbrugsarealer overgår til byzone/bymæssig anvendelse.
Det er også muligt at fraskille bygninger fra en eksisterende landbrugsejendom. I sådanne tilfælde kan LIFA hjælpe dig med at fastlægge og registrere de nye ejendomsgrænser, og vi hjælper dig igennem landbrugslovens regler om ophævelse af landbrugspligt på bygningsparcellen, oprettelse af en bygningsløs landbrugsejendom eller afhændelse af landbrugsjorden. Hvis du er medlem af en landboforening, arbejder vi tæt sammen med dit landbrugscenter om sagen for at sikre den bedste løsning for netop din ejendom.
Har du en fritliggende beboelsesejendom i landzone, kan du erhverve tilstødende landbrugsarealer op til samlet 2 ha, og landbrugspligten ophæves på disse arealer i forbindelse med din erhvervelse.
Hvis du er ejer af et skovareal, er der stor sandsynlighed for, at der er fredskovspligt på arealet. Det betyder, at der er pligt til at drive skoven efter skovlovens regler, hvilket bl.a. indebærer, at skoven ikke må fældes uden gentilplantning.
Der er også nogle begrænsninger på, hvilke matrikulære forandringer der kan udføres på skovarealer. Alle fredskovspligtige arealer er noteret i Tingbogen. Hvis du har ønsker om salg af skovarealer, hjælper LIFA gerne med en vurdering af, om det er muligt at fraskille eller afhænde de pågældende arealer, samt hvilke vilkår der gælder i den pågældende situation.
LIFA kan endvidere bistå med ansøgning om oprettelse af helt nye fredskovsarealer. I en sådan proces er der mulighed for at ophæve landbrugspligten på en ejendom, hvis ejendommen samlet kommer op over 20 ha fredkovspligtigt areal. Derved bortfalder landbrugslovens bopælskrav.
Lucernemarken 1
DK-5260 Odense S
Tlf: 63 13 68 00
E-mail: land@lifa.dk
CVR: 20937289
Lucernemarken 1
DK-5260 Odense S
Phone: 63 13 68 00
Fax: 63 13 68 01
E-mail: land@lifa.dk