Det er svært at forestille sig, at der for kun ganske få år siden kørte ca. 30.000 biler om dagen på netop dette sted, men med lukningen af den omdiskuterede Thomas B. Thriges (TBT) Gade er en helt ny bydel ved at tage form i hjertet af Odense.
En vigtig brik i byomdannelsesprojektet er Realdania By & Bygs udvikling af Oluf Bagers Plads, som skal bidrage til at forene de historiske bymiljøer i Nørregade- og H.C. Andersen-kvarteret, som Thomas B. Thriges Gade splittede, da den blev anlagt i 1960’erne. Realdania By & Byg er bygherre på projektet, og Praksis Arkitekter har med deres sans for at forene det historiske og det moderne vundet opgaven med at skabe et levende og grønt byrum – Oluf Bagers Plads.
Tre elementer – én plads
Pladsen består samlet set af tre elementer, som er opført med hver deres unikke virkemidler. Den første ejendom er opført i to etager med saddeltag, som afspejler den lave bebyggelse i det tilstødende kvarter, der har rødder helt tilbage til 1600-tallet. Ejendommen kommer til at indeholde café og selskabslokale.
Den anden ejendom, som også er den største, åbner med sin tilbagetrukne placering op for pladsen og inviterer brugerne videre ind i det historiske miljø omkring Nørregade-kvarteret og Oluf Bagers Mødrene Gård. Ejendommen er opført i fire etager og indeholder tre lejligheder, samt erhvervslejemål i stueetagen.
Fælles for begge bygninger er de bløde rundbuer over vinduerne i stueetagen, den smukke mønstermuring og saddeltagene. Selve pladsen binder det hele sammen med en belægning af en særlig TBT-klinke, som føres direkte videre ind i selve bygningerne. Klinken er inspireret af den klassiske gule Odense-klinke, som ses overalt i bybilledet og trækker tråde tilbage i historien.
LIFA’s rolle
Første spadestik blev taget i februar 2017, men vi har allerede tidligere i forløbet været med på projektet med vores forsyningsafdeling, som har stået for at indmåle og dokumentere flytninger af fiberkabler for ledningsejerne i hele TBT-området. Vores landinspektører har ligeledes afsat fundamenterne til forsyningsledningerne, som i forbindelse med projektet skulle omlægges og føres forbi byggefeltet.
I selve byggeprocessen har vi foretaget afsætning af fundamenter, modullinjer og fikspunkter for beton- og elementarbejderne og indmålt den tilstødende bebyggelse, så byggeriet kunne få det perfekte afsæt for det videre forløb.
Byggeprocessen bestod af to etaper. Etape 1 – under jorden, som blev udført af Hansson & Knudsen A/S og etape 2 – over jorden, hvor S. Guldfeldt Nielsen A/S har været hovedentreprenør. I forbindelse med projektoverdragelsen mellem entreprenørerne har vi kontrolmålt fundamenter, så entreprenøren har haft et præcist grundlag at arbejde videre ud fra. Indvendigt har vi udført afsætning af indervæggene.
Som prikken over i’et har vi foretaget afsætning af retninger for ind- og udvendige belægninger, så når man træder udefra og ind følges belægningerne ad og skaber på den måde en smuk, visuel sammenhæng mellem pladsen og bygningerne.
Odinprisen 2018
Det er ikke kun os, der er begejstrede over det nye byrum. Også Byforeningen for Odense har fået øjnene op for det unikke projekt, der skaber sammenhængskraft i området. Foreningen har derfor tildelt Realdania og Praksis Arkitekter Odinprisen for arbejdet med Oluf Bagers Plads og skriver i en pressemeddelelse:
”Det er prisværdigt, når et samarbejde mellem en ambitiøs bygherre og et talentfuldt arkitektfirma, begge med stor lyst til at eksperimentere med nye byggeteknikker og materialer, kobles med modige og dygtige håndværkere, som er i stand til at materialisere de spændende tanker og tegninger til et smukt og gedigent byggeri, vi kan være stolte af i Odense,” siger Sharon Fisher, formand for Byforeningen for Odense og fortsætter:
”Det er dejligt, når en bygherre indtænker og værdiforøger hele området omkring et nybyggeri, og ikke kun har øje for selve bygningens indretning og arkitektur. Odinprisen gives i år derfor ikke kun til én bygning, men til hele bybygningsprojektet, Oluf Bagers Plads, som vi mener på forbilledlig vis styrker og forskønner hele den bydel, som det er en del af.”
Oluf Bagers Plads syner ikke umiddelbart af meget, når man står midt på den 360 m2 store plads, men visionen med pladsen er netop også at bygge bro mellem det historiske bymiljø, den nye TBT-bydel og den kommende letbane. En vision der i høj grad er blevet til virkelighed.
Video bragt med tilladelse fra Realdania. Billeder af Realdania og Linda Baagøe.