3D scanningens nyeste teknologi kombineret med mennesketomme bygninger giver dig helt nye muligheder for at få optimeret din bygningsdrift, inden Danmark igen åbner op på fuldt blus.
Overalt i Danmark ser vi lige nu mennesketomme kontorer, skoler, daginstitutioner og andre bygninger. Med de tomme bygninger opstår der en unik mulighed for at få foretaget en 3D scanning, og lavet en såkaldt digital tvilling. En digital tvilling er kort sagt en virtuel kopi af din bygning, som i dette tilfælde modelleres ud fra en laserscanning.
En digital tvilling af en bygning giver mange fordele. I forbindelse med renoverings- eller ombygningsopgaver i eksisterende bygninger er det eksempelvis nemt og hurtigt at simulere ændringsforslag. Der kan spares tid og penge både i planlægnings- og udbudsfasen samtidig med at der bliver færre fejl og øget kvalitet i renoveringsarbejdet.
Stor effektivitet med digitale tvillinger
Digitale tvillinger bruges mere og mere i moderne bygningsdrift, da du får et godt overblik over eksempelvis dit rørsystem uden at skulle gennemgå hele rørføringen fra A-Z. På den måde kan du sidde foran computeren og planlægge reparationer og ændringer. Mange facility management-systemer kan arbejde sammen med 3D modellerne, og derved skabe effektivitet i driften af bygninger og maskiner.
Med din digitale tvilling i baghånden får du mulighed for at simulere, analysere, vurdere og teste ændringer, såsom til- og ombygninger og modifikationer på produktionslinjer og maskiner, inden du fører dem ud i livet. På den måde kan du forebygge fejl i byggeprocessen, optimere din produktionsproces og i sidste ende spare både tid og penge.
Digitale tvillinger med laserscanning
En digital tvilling bliver til ved at foretage en laserscanning, som udmønter sig i en målfast punktsky (point cloud) i 3D. Punktskyen kan enten anvendes som den er, eller forædles til en 3D model. Det er denne 3D model, der udgør den digitale tvilling og bruges som grundlag for BIM og VDC.
Laserscanningen foretages bedst og billigst for dig, når der i og omkring bygningen kun er få eller ingen mennesker. Jo mindre støj (mennesker) der er i punktskyen, desto lettere er det at bruge punktskyen efterfølgende. Og jo bedre et resultat vil du normalt kunne forvente.
Et sted hvor de har valgt at udnytte tiden til at få lavet en digital tvilling er i området omkring Nørreport Station og Torvehallerne. Her er der normalt fyldt med mennesker dagen igennem, men pga. Covid-19 er der færre mennesker på gaden. Det betyder, at tidspunktet er velvalgt til en scanning.
LIFA har stor erfaring med 3D scanning og digitale tvillinger. Gennem vores ekspertise sparer vi dig for både tid og penge, når vi med markedets mest avancerede udstyr rykker ud. Se også vores projekt fra Billund Lufthavn, hvor vi har udført en 3D scanning af lufthavnens 5000 m2 bagagefaciliteter.
Vil du vide mere om 3D scanning og digitale tvillinger?
Hent produktblad
Digital tvilling og 3D model af bygning