“Laserscanning sikrer et korrekt projekteringsgrundlag, så du kommer godt fra start på dit anlægsprojekt“
“Laserscanning sikrer et korrekt projekteringsgrundlag, så du kommer godt fra start på dit anlægsprojekt“
Om du skal ombygge et røranlæg, lave en tilbygning eller kontrollere udførelsen af et ny støbt brodæk, er laserscanning en hurtig og effektiv metode til selve opmålingen af projekteringsgrundlaget. Ved laserscanningen bliver der dannet en punktsky, der med høj præcision kan gengive de fysiske forhold i fuld 3D. Scanningen giver en fleksibel mulighed for videre projektering, modellering og visualisering.
Ved at vælge LIFA som din leverandør til laserscanning opnår du en samarbejdspartner med mangeårige erfaringer i at anvende de rigtige målemetoder til en given opgave. Laserscanningen kombineres problemfrit med traditionel opmåling med totalstation og GPS.
Opgavetyper vi har løst ved opmåling med 3D-laserscanning inkluderer:
Det typiske resultat fra en laserscanning af en bygning er en 3D model til projektering i forbindelse med om- eller tilbygning. Især ved komplekse bygninger eller bygningsdele med mange skæve vinkler og knæk er det en fordel med laserscanning pga. fuldstændighed og præcision.
Et eksempel: En kunde havde f.eks. en række komplekse lysskakter, der skulle beklædes med forskårne tapetstykker. Ved at laserscanne skakterne kunne vi aflevere præcise tegninger over hver skakt og dermed sikre, at tapeterne blev skåret, så de passede i første forsøg. Dermed reducerede bygningsscanningen både spild og omkostninger. [Rosengårdcentret i Odense]
Laserscanning, opmåling og modellering har været brugt i mange år i bl.a. olieindustrien. En af laserscanningens styrker er den komplette måling, hvor man får det fulde projektgrundlag med det samme, og ikke behøver at skulle ud til den fysiske lokalitet for at få supplerende målinger, men kan hente dem i punktskyen hjemme på sit kontor.
Et eksempel: I anledning af en ombygning på raffinaderiet i Fredericia blev der gennemført en fuld modellering af et komplekst røranlæg inklusive fundamenter. Laserscanningen af ræranlægget sikrede kunden, at projekteringsgrundlaget for renoveringen var så fyldestgørende, at renoveringen forløb uden uforudsete problemer med plads omkring og under anlægget. [Shell Raffinaderiet i Fredericia]
Ved laserscanning af facader leverer vi en fuldt dækkende opmåling af facaderne med en punkttæthed, der gør det muligt at dokumentere selv små ujævnheder.
Et eksempel: Grundet en storm var der sket skader på en større facade. For at dokumentere det præcise omfang af skaderne blev facaderne på bygningen scannet. Da laserscanning er så hurtig en metode og databearbejdningen til denne type opgave begrænset, blev det muligt at måle og levere resultatet til kunden på samme dag. Fremgangsmåden medførte, at kunden opnåede en hurtig indsigt i skadens omfang og kunne handle derefter. [Deformationsmåling af bygninger, Carlsberg Danmark]
Laserscanning er et voksende marked, og et af de områder hvor laserscanning bruges i større og større grad er ved ombygning eller reparation af skibe. Scanningen kan foretages mens skibet ligger på anden side af jorden, og så kan man efterfølgende projekterer sin ombygning på baggrund af punktskyen hjemme fra Danmark inden skibet ligger til dok på værftet.
Et eksempel: En kunde var stillet over for den udfordring at skulle forlænge et eksisterende skib. Ved at scanne skibet udvendigt og indvendigt kunne vi levere præcise snit de steder, hvor skibet efterfølgende skulle skæres over. Delen, som skibet blev forlænget med, blev ligeledes lavet med udgangspunkt i scanningerne. Opmålingen af skibe kan ske både offshore, og når skibet ligger i dok.
Vi opdeler i dag laserscanning i to overordnede metoder. Den terrestriske, der giver høj nøjagtighed og muligheder for fuld fotogrammetrisk gengivelse, og så den mobile slam metode, der har en lavere nøjagtighed, men kan gennemføres på kort tid.
Den terrestriske metode sker ved, at vi bevæger os rundt i f.eks. bygninger og måler fra flere forskellige faste opstillinger. Målingerne fra hver opstilling har en nøjagtighed på få millimeter, og de enkelte opstillinger kan efterfølgende bindes sammen til en stor opmåling med samme nøjagtighed.
Den mobile slam metode anvendes især til opmåling af bygningsmasse til f.eks. beregning af bygningsarealer eller til projektering på skitseniveau. Store og komplekse bygninger opmåles på få timer ved at scanneren manuelt bæres rundt i hele bygningen, hvilket sikrer mindst mulig gene for den daglige brug af bygningen.
På baggrund af de opmålte punktskyer er det muligt at modellere 3D modeller. En model er i nogle tilfælde mere håndterbar og udbredt. Modelleringen kan ske i flere forskellige detaljeringsgrader fra grov modellen med kun vægge og gulve til den høj detaljerede model med belysning, ventilation og strømføring.
3D modellering kan ske af både bygninger, overflader og tekniske bygværker. Ved at laserscanne og modellere kan der opnås en mere komplet model end ved klassisk opmåling, da laserscanningen automatisk registrere alle synlige objekter i sin opmåling.
Nedenstående grafik viser en laserscannet punktsky af beboelsesejendomme, hvor der ud fra scanningen er modelleret en komplet model af facadeelementerne op i 3D.
Lucernemarken 1
DK-5260 Odense S
Tlf: 63 13 68 00
E-mail: land@lifa.dk
CVR: 20937289
Lucernemarken 1
DK-5260 Odense S
Phone: 63 13 68 00
Fax: 63 13 68 01
E-mail: land@lifa.dk