“Konkret registrering af verden omkring os.”
“Konkret registrering af verden omkring os.”
Både offentlige og private virksomheder har et stigende behov for at samle informationer om driften. LIFA hjælper drifts- og virksomhedsledere med registrering af informationer typisk ved en kombination af kortlægning og opmåling til udarbejdelse af temaplaner, beredskabsplaner mm.
Kortlægningen kan f.eks. ske ud fra en digitalisering af analoge ledningsplaner, beplantningskort eller øvrige driftsplaner. Resultatet bliver en tematisk, digital plan, hvor der ofte er behov for en opdatering af oplysninger eller en mere præcis registrering. Der kan også være et behov for at få knyttet flere informationer til eksisterende objekter i en driftsplan.
Opmåling og kortlægning af virksomheder, kirkegårde, golfbaner, landbrug, skove m.m. har en række fælles træk. Kunden ønsker typisk at få etableret et oversigtskort eller en driftsplan, som er målfast, korrekt og troværdig. Driftsplanerne anvendes f.eks. i forbindelse med levering af dokumentation for beredskabsplaner ved forskellige typer af risikovirksomheder. Troværdighed og kvalitetssikring under opmåling og efterbehandling af data er derfor en naturlig del af opgaven.
Da slutproduktet ofte anvendes til oversigt og præsentation, arbejdes der naturligvis med at få temaplanen gjort så overskuelig og præsentabel som muligt.
Vi opbygger altid temaplanen intelligent med objekter og flader, som kan tilknyttes administrative databaseoplysninger. Planerne kan dermed anvendes interaktivt i drifts- og vedligeholdelsessystemer, og de kan benyttes som et geografisk informationssystem (GIS), hvor indgangen til oplysninger og information både kan ske igennem kortdelen og via den administrative database.
En del temaplaner anvendes som grundlag for et udbud af drift på f.eks. grønne områder. Registreringen foretages ofte med droner, og data efterbehandles med henblik på en kvalificering af områdestørrelser, beplantningstyper, driftsintervaller osv. LIFA udarbejder temaplanerne ud fra opmåling i marken eller på grundlag af tilgængelige grundkort og foto eller som en kombination heraf. Valg af metode afhænger af den nøjagtighed og deltaljeringsgrad, som kunden ønsker.
Administrative data kan f.eks. være kirkegårdsprotokoller, mark- og driftsplaner mm., der kan knyttes til et grafisk objekt. Grafiske objekter med databasetilknytning kan f.eks. være et gravsted, en mark, et belægningsområde, en bygningsoverflade eller andet.
Planer kan udveksles til samspil med vilkårlige gængse driftssystemer. Data og analyser fra administrations- og driftssystemerne kan således visualiseres på temaplanerne. LIFA har mange års erfaring med opbygning af geografiske informationssystemer og hjælper dig også med at vise dine registreringer på kort – enten alene eller i samspil med andre geodata. Se mere under Kortviser.dk.
En af vandløbenes væsentlige funktioner er at aflede vandet. Hvordan vandet afledes, bliver beskrevet i kommunernes vandplaner. Kommunerne er pålagt at udarbejde vandplanerne i henhold til bekendtgørelsen på området, der beskriver rammerne for vandløbsreguleringen, der er ændret i de senere år. Dette har medført, at en del kommuner har ændret deres regulativer.
LIFA har igennem mange år stået for opmåling af vandløb efter de gældende regulativer, og vi tilbyder opmåling af vandløb ud fra de kommende ændringer i regulativer efter de nye vandplaner.
Ved opmålingen bliver vandløbets geometri beskrevet med længde- og tværprofiler som grundlag for hydrauliske beregninger af vandstandsniveauer m.v. Samtidig kan opmålingen danne grundlag for beslutninger om restaurering, oprensning, grødeskær m.v.
Kravene til opmålingernes detaljeringsgrad og tætheden af bundpejlingerne afhænger af opgaven og udformningen af regulativet. Det kan i mange tilfælde være en fordel, at der deltager en landinspektør i netop denne vurdering.
Vi leverer vandløbsopmålingen med data samt længde- og tværprofiler, der passer ind i den software platform, som kommunen anvender, f.eks. VASP eller PROKA.
Opmåling til vandløbsregulativer, Odense Å, Grejs Å, for Odense og Vejle Kommune.
En grøn registrering er en forudsætning for at kunne lave et udbud af grønne områder. LIFA kan producere grundlaget for dette udbudsmateriale i en kvalitet og form, som skaber tryghed for et succesfuldt udbud.
Denne temakortlægning hjælper bl.a. kommunerne med en mere effektiv drift af de grønne områder, fordi kortlægningen kan skabe overblik over de grønne områder både geografisk og økonomisk.
Grøn registrering er en temakortlægning af grønne områder. Det er typisk en registrering af grønne elementer, som findes i parkanlæg, langs veje og vandløb eller omkring en bygningsmasse, f.eks. i boligforeninger, omkring industriejendomme, offentlige institutioner eller større private ejendomme.
Den grønne registrering kan anvendes ifm. udarbejdelse af udbudsmateriale, når den grønne drift skal udbydes i licitation. Til dette formål kan LIFA både producere kortmateriale samt udbudslister. Kortmaterialet kan enten publiceres online på web vha. LIFA’s kortviser.dk eller det kan produceres som traditionelle kortbilag. Udbudslisterne indeholder mængdeopgørelser over de grønne elementer, f.eks. antallet af træer, summering af f.eks. brugsplæner osv.
Den grønne registrering kan også anvendes til fremtidige plejeplaner som grundlag for både planlægning, projektering og daglig drift af de grønne områder.
Det er også muligt at koble den grønne registrering med data om f.eks. økonomi. Det giver dig mulighed for at få beregnet, hvad det bør koste at udføre standardpleje af et aktuelt område, f.eks. en park, dvs. en benchmarking. LIFA kan både udføre den grønne registrering og levere de IT-systemer, hvori data kan anvendes.
LIFA kan udføre den grønne registrering vha. forskellige metoder alt efter formål – enten vha. traditionel opmåling i marken eller vha. luftfotografering fra drone eller fly med en efterfølgende skærmdigitalisering.
Den grønne registrering bliver udført efter de standarder, som den grønne branche anvender. Skov og Landskab har lavet en klassifikation/opdeling af de grønne elementer, og kommunerne har nogle kvalitetshåndbøger, som også indeholder en klassifikation. LIFA kortlægger efter disse normer, med mindre kunden ønsker en anden klassifikation.
Overblik over gravstedernes placering, personer på de enkelte gravsteder og vedligeholdelse af kirkegården kan LIFA hjælpe med ved at koble gravstedsprotokollen med et ortofoto. Gevinsten ved at anvende ortofotos er, at kirkegårdspersonalet selv kan stå for ajourføringen af temaet med gravstederne.
Vi overflyver kirkegården med drone eller fly og tager en serie luftfotos. Luftfotoene korrigeres til ortofoto, således det er muligt at måle i dem. Herefter kan LIFA digitalisere gravstederne på en skærm, og danne et særskilt korttema med gravsteder. Ortofoto kan anvendes som et meget detaljeret baggrundskort, hvor detaljer ned til 2 – 5 cm kan ses.
I gravstedsprotokollen står personfortegnelsen, og kobles denne sammen med kirkegårdskortet, er det muligt at se, ’hvem er begravet hvor’ på kortet. Og det er muligt at få vist søgninger på kort, f.eks. hvor der er aftaler om grandækning på en kirkegård. Det giver overblik.
Processen med at få ajourført kirkegårdskortet bliver mere enkel. Temaet med gravsteder, samt baggrundskortet i form af ortofotos leveres direkte til indlæsning i Brandsofts kortmodul, og temaet kan således ses meget nøjagtigt ovenpå ortofotoet. Baggrundskortet bliver ajourført automatisk gennem et abonnement. Det sørger LIFA for.
Kortlægning af kirkegårde kan også udføres som en traditionel kirkegårdsopmåling, hvor slutproduktet er et kirkegårdskort, som kan udskrives på papir eller leveres digitalt. Kortet indeholder et temalag med gravsteder/pladser, samt et baggrundskort som indeholder stier, hække, træer, plæner og anden topografi. LIFA kan som en del af opgaven levere de to temaer til indlæsning i Brandsofts kortmodul, som er standard indenfor kirkegårdsbranchen.
Kirkegårdskort, Erritsø Kirke.
Kendskab til din kloaks aktuelle tilstand sparer dig for store udgifter ved uforudsete nedbrud og giver dig et stærkt kort i din planlægning af kloakrenoveringer.
LIFA har altid har været med på den seneste udvikling inden for registrering af kloakledninger, brønde og bygværker osv., der er et stærkt specialiseret område inden for opmåling. Vi varetager både opmålingen i marken og kvalitetssikringen samt den efterfølgende databehandling og konvertering til f.eks. DANDASGRAF.
Opmålingen sker naturligvis i samråd med kunden og har ofte udgangspunkt i kravspecifikation og nøjagtighedskrav. Vi etablerer stadig tilknytning til eksisterende officielt højdesystem og opmåling med præcise totalstationer for at sikre, at nøjagtigheden på koter overholdes. Opmålingen af bygværker, ledninger og brønde som asbuilt dokumentation omfatter f.eks. udløb, indløb, overløb, bundkoter osv.
En lang række af entreprenører vælger selv at varetage opmålingen, men vælger at lade LIFA varetage efterbehandlingen af data. Aflevering i DANDAS til indlæsning i spildevandsselskabernes dataregistre varierer ofte fra selskab til selskab. LIFA har en løbende kontakt til en stor del af spildevandsselskaberne og har dermed et indgående kendskab til, hvordan de ønsker data leveret. Læs mere om spildevand under vores speciale Forsyning.
Lucernemarken 1
DK-5260 Odense S
Tlf: 63 13 68 00
E-mail: land@lifa.dk
CVR: 20937289
Lucernemarken 1
DK-5260 Odense S
Phone: 63 13 68 00
Fax: 63 13 68 01
E-mail: land@lifa.dk